Harry Willis Fleming
 
 
 
 
 
 

 
The Research Station
Bervie Brow Research Station is a locus solus (a unique and solitary place) in north-east Scotland, that takes its name from the high coastal promontory on which it stands. The Station's 28-acre site fuses a dramatic landscape with Cold War archaeology. The Station is a private home and studio, artist's project, and source of inspiration.
 
'Deep-field research stations as a spatial type can be understood as remote sites of institutional living-working, temporary community, proximity to nature, and physical refuge in a landscape. They are often positioned geographically and conceptually on a frontier. In the polar regions, for instance, stations evolved through the twentieth century from simple wooden huts to sleek sci-fi styled architecture.'   [L. 5. 1, p.14]
The Station was built in 1952 as a military signals station, part of the UK's early-warning radar network against the threat of atomic attack. Among its subsequent uses, it served as a listening station for US Naval cryptologists and as an emergency communications outpost for the British Army.
 
In the present, the labyrinthine and Tardis-like Station brings together several strands of Harry's work. A precursor was the Field Tent, which was used notably for a research installation with Jane Wildgoose. Another point of origin is Strands: Station to Station, an art project with Gregory Whitehead and others. A key influence is the subject of Harry's doctoral thesis: the towers built by the artist R. C. Lucas, while thinking of the work of Gaston Bachelard and Frances Yates. The Station also builds on aspects of the Session Five programme, which included the restoration of a WW1 War Shrine.
 
The Station is available for professional filming/photography.
 
 
Copyright © 2022 Harry Willis Fleming. All rights reserved.